Ξέρουμε πως προσβάλλουμε τα πνευματικά δικαιώματα με την κάθε δημοσίευση στο blog και ότι με ένα νεύμα του νόμου και του δημιουργού και του κληρονόμου και του εκδοτικού και του θιγμένου θα μπορούσαμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να βρεθούμε είτε πίσω από τα κάγκελα, είτε πάνω σ'αυτά. Όμως ό,τι ανεβαίνει, ανεβαίνει από την φυσική διάθεση να μοιραστούμε, να θυμίσουμε, να μονολογήσουμε όπως θα το κάναμε ούτως ή άλλως.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Δωρεάν διαλέξεις με θέμα «Η λογοτεχνία στο Θέατρο και τον Κινηματογράφο»


Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της συνεχούς πραγματοποίησης προγραμμάτων στις βιβλιοθήκες του, θα πραγματοποιήσει στη Βιβλιοθήκη Ιωάννειου Πνευματικού Κέντρου, από 19 Νοεμβρίου 2015 έως 11 Φεβρουαρίου 2016, διαλέξεις με θέμα «Η λογοτεχνία στο Θέατρο και τον Κινηματογράφο».

Στις διαλέξεις αυτές θα γίνει ανάπτυξη και ανάλυση της σχέσης της λογοτεχνίας με τον κινηματογράφο και το θέατρο, μέσα από σχετικά βιβλία, με αναλυτική προσέγγιση στο έργο σκηνοθετών, σεναριογράφων και συγγραφέων.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ομιλητής: Dr. Jamie Steel, Λέκτορας Ιστορίας του Κινηματογράφου
Θέμα: Belle de Jour- Adapted: Image and sound in Bunuel' s screen version (με παράλληλη μετάφραση)
Η ωραία της Ημέρας - Προσαρμογή: Εικόνα και ήχος στην κινηματογραφική μεταφορά του Bunuel
Μετάφραση : Ρωξάνη Καργάκου – Σεβαστιάννα Αναγνωστοπούλου


Πέμπτη 3 Δεκέμβριου 2015
Ομιλητές: Ιωσήφ Βαρδάκης, Σκηνοθέτης και Παναγιώτης Χριστόπουλος, Σεναριογράφος – Σκηνοθέτης
Θέμα: Η ταλαντούχα δεσποινίς Χάισμιθ


Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015
Ομιλήτρια: Κάλλια Παπαδάκη, Συγγραφέας – Σεναριογράφος
Θέμα: Σπουδαία βιβλία, κακές ταινίες. Δύο εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.


Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015
Ομιλήτρια: Σεβαστιάνα Αναγνωστοπούλου, Σκηνοθέτης – Σεναριογράφος - Συγγραφέας
Θέμα: Το ταμπούρλο. Από το μυθιστόρημα του Guenter Grass στην κινηματογραφική εκδοχή του
Volker Schloendorff.


Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015
Ομιλητής: Ζαχαρίας Μαυροειδής, Σκηνοθέτης – Σεναριογράφος
Θέμα: Η λογοτεχνική γλώσσα ως εργαλείο της συγγραφής σεναρίου. Η σεναριακή εμπειρία ως
εφόδιο της λογοτεχνικής γραφής.


Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016
Ομιλητής: Θανάσης Νεοφώτιστος, Σκηνογράφος – Σκηνοθέτης
Θέμα: Ο ήλιος και ο Βοριάς. Μια μεταφορά του μύθου του Αισώπου σε συνδυασμό με την ποίηση του Δροσίνη.


Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016
Ομιλητής: Χρήστος Δήμας, Σκηνοθέτης – Σεναριογράφος
Θέμα: Από το Χαρτί στο φίλμ


Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016
Ομιλητής: Νίκος Καλλαράς, Σκηνοθέτης
Θέμα: Διαδικασία μεταφοράς ενός βιβλίου στον Κινηματογράφο


Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016
Ομιλητής: Σέργιος Κωνσταντινίδης, Σκηνοθέτης
Θέμα: Από το κείμενο στην εικόνα



Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Ιωάννειου Πνευματικού Κέντρου: Πανόρμου 59
Πληροφορίες- κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 2106983905-6
Οι ώρες διεξαγωγής όλων των διαλέξεων: 6.30 - 7.30 μ.μ.


Μυστικά της μαγικής σουρεαλιστικής τέχνης





Γραπτή σουρεαλιστική σύνθεση ή το πρώτο και τελευταίο διάγραμμα... 

Συγκεντρωθείτε σ' αυτό που έχετε να γράψετε, αφού εγκατασταθείτε σε ένα μέρος όσο το δυνατόν ευνοϊκότερο γι'αυτό το σκοπό. Περάστε στην πιο παθητική ή στην πιο δεκτική κατάσταση που σας είναι δυνατόν. Αφαιρέστε το μυαλό σας, τα ταλέντα σας, κι όλων των άλλων. Πείτε στον εαυτό σας ότι η λογοτεχνία είναι ένας από τους πιο θλιβερούς δρόμους που οδηγούν παντού. Γράψτε γρήγορα χωρίς προσχεδιασμένο θέμα, αρκετά γρήγορα, ώστε να μη συγκρατήσετε και να μη βρεθείτε στον πειρασμό να ξαναδιαβάσετε αυτά που έχετε γράψει. Η πρώτη φράση θα έρθει τελείως μόνη, αφού αληθεύει πως κάθε δευτερόλεπτο υπάρχει στη συνειδητή σκέψη μας μια παράξενη φράση, που δεν επιδιώκει παρά να εξωτερικευθεί.

Από το Α΄ Σουρεαλιστικό Μανιφέστο, Αντρέ Μπρετόν, 1924.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

1ος Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός "Γιώργος Ν. Κάρτερ"



ΌΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν την ελληνική ή κυπριακή υπηκοότητα.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν άτομα, ανεξαρτήτως σπουδών, από 20 έως 38 ετών. Ρητά εξαιρούνται της συμμετοχής στο διαγωνισμό τα μέλη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και υπάλληλοι του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη».
Η ποιητική συλλογή αποστέλλεται με απλή (όχι συστημένη) επιστολή σε 4 (τέσσερα) αντίτυπα και σε ηλεκτρονική μορφή (1cd), χωρίς αναγραφή ονόματος αποστολέα, εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την προκήρυξη του διαγωνισμού, στην εξής διεύθυνση: Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας, 185 35, Πειραιάς. 
Η υποβολή έργων γίνεται μέχρι και την 15η Απριλίου 2016. Η ημερομηνία αποστολής πιστοποιείται από τη σφραγίδα των ΕΛ.ΤΑ. και δεν επιβεβαιώνεται η παραλαβή του  φακέλου, καθόσον τα στοιχεία ταυτότητας του αποστολέα παραμένουν μυστικά.   
Η ποιητική συλλογή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15 ποιήματα, δεν πρέπει να έχει εκδοθεί ή δημοσιευθεί εν όλω ή εν μέρει στον τύπο ή σε λογοτεχνικά περιοδικά ή στο διαδίκτυο, ούτε  να εκκρεμεί η συμμετοχή της σε άλλο διαγωνισμό.

Τα ποιήματα θα πρέπει να είναι εκτυπωμένα σε 15 ωφέλιμες σελίδες, ανά φύλλο και σε 3 αντίτυπα. Αν η έκταση κάποιου ποιήματος είναι μεγαλύτερη της μιας σελίδας, ισχύει και πάλι ο περιορισμός των 15 ωφέλιμων σελίδων. Ως σελίδα υπολογίζεται η σελίδα Α4, γραμματοσειρά Times New Roman, μέγεθος 12.

Μία (1) συλλογή θα λάβει χρηματικό βραβείο, ποσού τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, ενώ δύο (2) συλλογές θα λάβουν τιμητική διάκριση.

Η συλλογή αποστέλλεται ταχυδρομικά με ψευδώνυμο στο «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» με την ένδειξη για τον Διαγωνισμό «Γιώργος Κάρτερ». Στο πάνω μέρος όλων των σελίδων και των αντιτύπων της συλλογής αναγράφεται το ψευδώνυμο, εκτυπωμένο με τα ίδια στοιχεία των ποιημάτων. Σε δεύτερο μικρότερο αδιαφανή κλειστό φάκελο, που συνοδεύει τη συλλογή και εμπεριέχεται στον αρχικό, ο υποψήφιος αναγράφει εξωτερικά το ψευδώνυμό του και μόνο αυτό. Στο φάκελο αυτό εσωκλείεται ένα φύλλο χαρτί, στο οποίο αναγράφονται τα πραγματικά στοιχεία του υποψηφίου (όνομα, επώνυμο, φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας,  ισχύουσα διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνων και e-mail). Οι δεύτεροι αυτοί μικροί φάκελοι δεν παραδίδονται στην κριτική επιτροπή, αλλά φυλάσσονται στο αρχείο του Ιδρύματος. Αμέσως μετά την έκδοση του αποτελέσματος της κριτικής επιτροπής, από τους φακέλους αυτούς ανοίγονται μόνον εκείνοι που περιέχουν τα πραγματικά στοιχεία των υποψηφίων που έλαβαν το χρηματικό βραβείο ή την τιμητική διάκριση και δημοσιοποιούνται τα στοιχεία αυτά. Οι φάκελοι με τα πραγματικά στοιχεία των λοιπών υποψηφίων φυλάσσονται χωρίς να ανοιχτούν, σε κλειστό φάκελο με ενσωματωμένο το πρακτικό της κριτικής επιτροπής.
Τα έργα κρίνονται από πενταμελή κριτική επιτροπή πανεπιστημιακών και συγγραφέων εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι παραλαμβάνουν μόνο τις ποιητικές συλλογές. Τα ονόματα των μελών της κριτικής επιτροπής ανακοινώνονται  με τη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος.
Στις εργασίες της κριτικής επιτροπής συμμετέχει εκπρόσωπος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» και γραμματέας που θα τηρήσει τα πρακτικά, χωρίς δικαίωμα ψήφου και αμοιβής.

Η μη τήρηση έστω και ενός από τους παραπάνω όρους του διαγωνισμού συνεπάγεται τον αποκλεισμό του υποψήφιου.  




Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Poetry of the Greek Crisis

Μπορούμε να γράψουμε για την οικονομική κρίση; Να εντάξουμε την κρίση στην ποιητική παραγωγή ή είναι απατεωνιά να εκμεταλλευόμαστε την επικαιρότητα για να παραγάγουμε τέχνη; Εμπνεόμαστε σήμερα ή εκμεταλλευόμαστε το έτοιμο και ακούραστο υλικό που μας δίνει η κοινωνική πραγματικότητα; 
Όπως και να'χει κυκλοφορεί... 





Η έκδοση με τίτλο “Futures: Poetry of the Greek Crisis” κυκλοφόρησε στις 5 Νοεμβρίου του 2015 στην Αγγλία από τον εκδοτικό οίκο Penned in the Margins σε επιμέλεια και μετάφραση του Θοδωρή Χιώτη, πολύτιμου συνεργάτη και project manager του Αρχείου Καβάφη στο Ίδρυμα Ωνάση.

Δεν πρόκειται απλά για μια απλή ποιητική συλλογή , αλλά για ένα ζωντανό στιγμιότυπο της ελληνικής κρίσης, γεμάτο παλμό και ενέργεια. Ποίηση με πυγμή που θρηνεί την πτώση, καταδικάζει την απληστία και πυροδοτεί την αλλαγή για ένα μέλλον πιο βιώσιμο και ανθρώπινο μέσα από τον ποιητικό λόγο νέων Ελλήνων ποιητών, καθώς και ποιήματα δημιουργών με ελληνική καταγωγή που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό ή ξένων ποιητών με στενή, ιδιαίτερη σύνδεση με την Ελλάδα. 

Η έκδοση “Futures: Poetry of the Greek Crisis” θα παρουσιαστεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 18 Φεβρουαρίου 2016.

O Θοδωρής Χιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Είναι ποιητής και θεωρητικός της λογοτεχνίας. Σπούδασε κλασική φιλολογία και είναι υποψήφιος διδάκτορας νεοελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει συντάξει εκπαιδευτικό υλικό για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας στην ανοιχτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει κριτικά κείμενα και κεφάλαια ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος σε συλλογικούς τόμους. Σήμερα εργάζεται ως project manager του Αρχείου Καβάφη στο Ίδρυμα Ωνάση. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά στην Ελλάδα, Αγγλία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Σουηδία και Κροατία. Το 2015 μετέφρασε στα αγγλικά και επιμελήθηκε τη συλλογική έκδοση με έργα νέων Ελλήνων ποιητών, "Futures: Poetry of the Greek Crisis", που κυκλοφόρησε στην Αγγλία από τον εκδοτικό οίκο Penned in the Margins.